Měl to být experiment.
Celý můj život, byl založen na konzumaci masa – babička by mi nikdy nedovolila žít a jíst bez živočišných produktů – snídaně? – míchaná vejce nejlépe se šunkou, oběd – vepřový řízek, večeře? – párečky, klobásky, pečené kuře. Celá moje strava byla opravdu založena na masu a nikdy jsem si na to nestěžovala. Mám ráda chuť masa, jeho strukturu a skutečnost, že je k dostání prostě všude.
Je hloupé přiznat, ale já jsem vždycky byla ta, která vykřikovala, že maso prostě k životu potřebujeme, protože je chutné, zdravé atd. Že měli bychom se o sebe dobře starat a maso je na světě proto abychom ho mohli konzumovat. A protože miluji jídlo, cestuji za jídlem, začínám každý den myšlenkou o jídle. Přemýšlím co bych si dneska dala dobrého, nedokázala jsem si představit svůj den bez toho co mám nejraději a co chutná.
V posledních několika létech jsem pracovala s několika vegetariány a vegany, ale nikdy jsem o tom nepřemýšlela jako o chytrém a zdravém způsobu života. Nikdy jsem se nezabývala a nezajímala tím, jaký může být jejich život.
Ale pak jsem se přestěhovala z Krakova do Prahy…
Podruhé v životě, ale tentokrát to bylo jiné. Přišla jsem s otevřenou myslí a bez předsudků. Řekla jsem si, že se chci znovu učit světu a začít ho vidět z jiné perspektivy.
Kvalita a hlavně chuť masných výrobků v Praze se hodně lišila od produktů v mé rodné zemi. Nikdy jsem s nimi nebyla opravdu spokojena. Každé jídlo mě něčím zklamalo. Opravdu musíš vědět, kam jít, aby jsi mohl koupit dobrý a kvalitní výrobek a neutratit miliony na stravování (už stejně utrácím hodně).
Svou milovanou práci jsem zahájila v pohostinství, kde jsem zjistila, že více než polovina mých kolegů z práce se už dávno vzdala masa a žila si svůj skvělý, chutný život. Začala jsem o tom víc přemýšlet a všimla jsem si, že se opravdu nevzdali chutného jídla, rychlého občerstvení, koření atd. Začala jsem si uvědomovat, že můžu mít nádherný den i tehdy, když se clovek rozhodne, že ANO… Dnes nebudu jíst žádné maso, zítra si dám sendvič se sýrem místo šunky a tak to pomalu šlo dál.
Loni v prosinci jsem jela do Českého Krumlova se svým přítelem a upřímně si myslím, že jsme měli největší hostinu jakou jsme kdy zažili… A to v jedné z tamních českých restaurací. Vše, co jsme milovali, bylo na stole.
A pak se něco změnilo …
Na naší cestě zpět do Prahy Pawel (můj přítel) začal sledovat jeden z dokumentů na Netflixu o atletech, kteří se vzdali živočišných produktů. Pokračovali jsme ve sledování doma a netrvalo dlouho, než se mě zeptal, jestli bychom mohli přejít na veganskou stravu. Jen tak, aby zjistili, zda to, co se říká ve filmu, je pravda.
Pro mně to było snadné, protože jsem už dávno snížila spotřebu masa na 2-3krát týdně, což bylo skvělé, ale pro něj ??? Je kuchařem v restauraci – nemohla jsem uvěřit, že navrhl tento šílený nápad.
Měli jsme tu výzvu zkusit měsíc a z měsíce se stala denní rutina. Jsme tady – téměř rok s úplně jinými stravovacími návyky ale stejně chutným životem, učením se, jak odlišný a skvělý může být náš život i bez masa. Upřímně, cítím se skvěle, protože vím, že opravdu nemusím jíst maso, abych byl zdravá, silná a veselá.
Nemohu se nazývat veganem, protože stále miluji příležitostně sýrovou romantiku, ale věřte mi – cesta je jednodušší, než si myslíte. Když já jsem mohla změnit své návyky a rutinu, můžete to udělat i VY.
Nikdy bych nikoho nenutila, aby učinil totéž, ale pokud někdy budete chtít změnit svůj jídelníček, načerpat novou inspiraci, získat nové čerstvé recepty pro svou rodinu – jste na správném místě.
Moje recepty
Jsou většinou založeny na tom, co mám nejraději. Jsou inspirované mými cestami, prací, dědictvím. Proto zde najdete tolik rozmanitých receptů, které nemusí mít nic společného. Kromě toho, že mám ráda každý jeden z nich. Většina receptů je veganských. Najdete v nich i pár krát nivu nebo fetu – ale nemusite ji tam dávat, je to úplně na Vás.
Pokud chcete změnit své stravovací návyky, může to být dobrý začátek – i když to bude třeba jen jeden den v týdnu – ráda vám poradím, jaké produkty používat, s čím začít atd.
Stále se učím, novým věcem. Je to také poprvé, co vytvářím vlastní web a blog o jídle, který je také dokumentem mého cestování a cestách za jídlem.
Doufám, že se vám bude líbit 🙂