Tato regionální polévka, i když pochází z Ukrajiny, dobývá stoly v mnoha zemích – ukrajinský boršč! Jak se říká, kolik kuchařů, tolik receptů na boršč. Někteří ho podávají s bramborami, jiní se zelím a krupicí, jiní je bělí, jiní ne 🙂 Má jinou chuť v závislosti na ročním období, protože kořenová zelenina má v zimě a v létě různou intenzitu chuti.
Ukrajinský boršč získává nádhernou barvu díky řepě, samozřejmě čím více řepy, tím lépe. Do polévky jsem přidala také šťávu z červené řepy, kterou dostanete v obchodech se zdravou výživou nebo v jedné z větších drogerií. Dodává polévce intenzivní tmavě fialovou barvu.
Měli byste také dávat pozor, abyste boršč příliš dlouho nevařili, protože barva řepy začne hnědnout. Vše stačí vařit na středním ohni, aby to jen trochu bublalo a barva zůstane zacovaná.

ČERVENÁ ŘEPA – hodně barví ruce, takže stojí za to pracovat v rukavicích, budete ji totiž loupat a strouhat. Nedoporučuji kupovat hotovou oloupanou řepu v plastovém obalu, protože již při předchozím zpracování ztratila část své barvy. V létě se vyplatí koupit čerstvou červenou řepu a použít celou červenou řepu a část listů k vaření. Jsou jedlé, plné vitamínů a dávají polévce skvělou chuť.

SUROVINY
- 1 cibule
 - 1 mrkev
 - 1 petržel
 - kousek celeru
 - 3 červené řepy
 - kousek pórku
 - 2 litry vývaru
 - 1 lžíce rajčatového protlaku
 - 1 plechovka bílých fazolí
 - 2 stroužky česneku
 - 2-3 bobkové listy, 3 nové koření, 1 čajová lžička pepře
 - 1 lžíci citronové šťávy nebo octa
 - 150 ml veganské smetany
 - petržel nebo kopr na ozdobu
 - šťáva z červené řepy (pokud ji najdete)
 - sůl
 
UKRAJINSKÝ BORŠČ – POSTUP
- Cibuli nakrájenou na kostičky dusíme v širokém hrnci na olivovém oleji. Přidejte oloupanou a nastrouhanou mrkev, petržel a celer a restujte asi 3 minuty.
 - Oloupejte řepu a nastrouhejte ji. Přidejte do hrnce. Nalijte vývar a přidejte protlak, fazole, stroužky česneku a koření. Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
 - Po zavaření snižte teplotu a vařte bez pokličky asi 20 minut, dokud zelenina nebude měkká.
 - Nakonec přidejte trochu octa nebo citronové šťávy. Následně přidejte veganskou smetanu a šťávu z červené řepy (když se Vám jí podaří koupit). Vše dobře promíchat – a servírovat!
 


				
				
			
				
				
			
				
				
			
				
				
			
				
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            