Tato polévka je pro mě chuť léta na talíři – thajská kokosová kari polévka. Kdykoli ji vidím v jídelním lístku restaurace, vždy si ji objednám, protože přináší mi vždy hodně radosti. Zvláště když člověk nemůže cestovat a objevovat nové chutě, zůstává nám představivost a chutě, které evokují příjemné vzpomínky.
Je skvělé, že tato polévka je exotická, krásně voní pastou kari, kokosem a koriandrem a její výroba vám zabere maximálně 20 minut. Spojují se zde všechny příchutě, sladkost kokosového mléka, kyselá limetka, kořeněná a slaná chuť kari pasty, je to zázrak, ne polévka!
KARI PASTA – dejte si pozor na její ostrost, pokud nemáte rádi kořeněná a ostrá jídla, doporučuji na začátku dát jen jednu malou lžičku a pokud je barva příliš smutná, můžete přidat třeba kurkumu a papriku. Doporučuji přidávat pastu postupně, abyste dosáhli svoji preferované pálivostí polévky.
RÝŽOVÉ NUDLE – použila jsem široké nudle, protože mají fajn tvar. Pokud máte polévku jako hlavní jídlo, můžete si do porce přidat 100 g těstovin (je to asi 330 kcal) a tofu, pokud chcete, aby byla polévka předkrmem, vzdejte se přidání tofu a použijte 40 g těstovin (nebo vůbec).
SUROVINY
- 400 ml kokosového mléka
- 1 l vývaru
- 2 čajové lžičky pasty z červeného kari
- ½ cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ limetkové šťávy
- 4 větší žampiony
- hrst zelených fazolek
- ½ červené papriky
- čerstvý koriandr
- široké rýžové nudle
- 1 tofu (když je polévka Váš hlavní chod)
- sezamová semínka na ozdobu
- sůl
THAJSKÁ KOKOSOVÁ KARI POLÉVKA – PŘÍPRAVA
- Začnete osmažením nakrájené cibule na oleji po dobu několika minut. Poté přidejte nadrobno nasekaný česnek, zázvor a kari pastu.
- Asi po 5 minutách zalijte kokosovým mlékem a vývarem a promíchejte. Přidejte nasekané houby, zelené fazolky a papriku nakrájenou na tyčinky. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte vodu nebo vývar. Dochuťte solí.
- Nakonec přidáme limetkovou šťávou a polévka je hotová. Pokud jste se rozhodli přidat tofu nakrájené na kostičky, přidejte to hned teď, když už se polévka nebude vařit.
- Uvařte nudle a vložte je do misky, zalijte horkou polévkou, ozdobte čerstvým koriandrem a sezamovými semínky. Voila!