Dnes Vás chci seznámit se s jedním z nejjednodušších pokrmů indické kuchyně – je to cizrnová chana masala. Přirozeně je to veganské jídlo, které překvapí svou jednoduchostí a výraznou chutí bez přehnané kořenosti.
Toto jídlo je extrémně syté, takže i malá porce vám dodá energii na celý den. Nejsou v něm žádné těžko dostupné přísady, takže je můžete snadno uvařit, kdykoli budete chtít.
V receptu jsem použila cizrnu v konzervě, abych ukázala, jak snadné je toto jídlo. Ale samozřejmě, pokud máte čas, použijte suchou cizrnu, kterou nejprve několik hodin namočíte a pak uvaříte. Tato metoda samozřejmě vyžaduje trpělivost a spoustu času, ale uvidíte rozdíly v chuti.
GARAM MASALA – skvělá směs koření používaná v tradiční kuchyni v Indii, Pákistánu, Bangladéši a dalších zemích. Můžete si ji také udělat sami doma. Zahrnuje mimo jiné kmín, koriandr, černý pepř, kardamom, bobkový list, hřebíček, skořice, kajenský pepř, muškátový oříšek.
CO JÍST s Chana masala? Obvykle se tento pokrm podává s rýži nebo naan. Naan obvykle není veganský, i když si ho můžete sami vyzkoušet doma v rostlinne verzi, zatímco u rýže zvolte basmati nebo jasmín. Nešetřete na jeji kvalitě, hned pocítíte rozdíl v chuti.
SUROVINY
- 2 plechovky cizrny
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3-4 cm kousek zázvoru
- 1 čajová lžička garam masala
- 1 čajová lžička kmínu
- 1 čajová lžička koriandru
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 čajovou lžičku pálivé papriky
- 3 hřebíček
- čerstvý koriandr
- sůl pepř
CIZRNOVÁ CHANA MASALA – POSTUP
- Cibuli najemno nakrájejte, česnek a zázvor nastrouhejte. Na lžíci olivového oleje v teflonovém hrnci smažte cibuli po dobu 3 minut a poté přidejte strouhaný česnek a zázvor.
- Po několika minutách přidejte všechna suchá koření (garam masala, kmín, koriandr, kukrkuma, feferonka, hřebíček), vše promíchejte a udržujte na středním ohni po dobu 2 minut.
- Poté přidejte scedenou cizrnu a konzervovaná rajčata a vařte je na středním ohni asi 20 minut. Dochuťe solí a pepřem.
- Podávejte s naanem nebo rýží.