Představuji vám jídlo, které lze podávat po celý rok – plněné pečené cukety!
V létě, kdy jsou cukety téměř zdarma, můžete toto jídlo jíst prakticky nepřetržitě. Připravte si náplň podle svých preferencí nebo si jednoduše připravte tuhle jednoduchou, kterou jsem uvedla níže.
Mam rada veškerou pečenou zeleninu, můžete si ji připravit na mnoho způsobů, dochutit různým kořením, nebo ji dát do trouby a zelenina bude mít nádherné aroma.
Totéž platí pro cuketu, která se jednoduše chodi do trouby a na gril.
Máte příliš mnoho cukety a nevíte, co s ní dělat? Zkuste z ní udělat krém nebo casserole!

CUKETA – když ji před pečením lehce namastíte olivovým olejem, získá pěknou barvu a také se bude péct rychleji. Když ji osolíte, nezapomeňte odstranit veškerou přebytečnou vodu, která se objevi, jinak bude náplň příliš řídká.
NAPLN – O experimentování s přísadami jsem se již mnohokrát zmiňovala. Podobně jako v tomto případě zkuste místo rýžové nádivky použit kuskus, kroupy, ricottu (pokud nejste vegan) nebo sójový granulát se sušenými rajčaty a olivami. Zahrajte si s příchutěmi a uvidíte, jaké chutné jídlo z toho může vyjít!

SUROVINY
- 100 g rýže
- 1 cibule
- 3-4 cukety
- 250 g žampionu
- jarni cibuka
- hrst veganského sýra
- sůl pepř

PLNĚNÉ PEČENÉ CUKETY – POSTUP
- Cukety podélně rozřízněte a uprostřed vydlabte, aby každá “loďicka” měla stejnou tloušťku. Posypte solí a nechte 30 minut, aby cuketa pustila vodu, které se pak musíte zbavit papírovým ručníkem.
- Uvařte rýži a vložte ji do misky. Cibuli nakrájejte na kostičky, osmažte ji na pánvi, přidejte houby nakrájené na malé kousky, na konci smažení přidejte sůl a pepř. Vše dejte do misky s rýží , přidejte nakrájenou zelenou cibuli a vše spolu promíchejte.
- Cukety naplňte nádivkou, poté položte na pekáč, posypte vegan sýrem a vložte do trouby na 180 stupňů po dobu 20 minut.
Voňavé cuketové lodičky plují na Váš talíř 🙂

Vice cuketových receptu najdeš třeba tady: Česnekové zoodle