Dnes máme na talíři jídlo, na které jsem našla inspiraci někde v hlubinách internetu – zlatá kokosová miska s tofu a spoustou zeleniny. Samotný vývar má v sobe tolik chutí, že je těžké se od nich osvobodit.
Přátelé říkají, že je těžké ho přestat jíst, protože má nebeskou chuť. Kombinace miso, kokosového mléka a zázvoru vystřeli vaše chuťové buňky do vesmíru. Toto jídlo je jednodušší, než se zdá, příprava vývaru trvá 15 minut, během kterých můžete připravit zbytek přísad. Skvělý nápad na oběd!
A co je nejdůležitější, taková zlatá kokosová miska je samé zdraví! Díky vysokému obsahu vitamínů a antioxidantů zachrání vaše tělo před podzimním nachlazením.
BULGUR – Není řečeno, že musíte absolutně použít pouze bulgur. Mně toto jídlo chutná nejlépe s ječmenou kaši, v obchodě ji koupíte bez větších problémů, i když v České republice není příliš populární. Pokud vás nepřesvědčila ani jedna z těchto možností, můžete vždy použít quinou – bohatou na cele množství bílkovin a vlákniny.
ZELENINA – můžete použít vlastně jakoukoli, i když mírně uvařená brokolice s trochou sušeného česneku úplně stačí. Nemáte rádi brokolici? Vyzkoušejte smažené plátky cukety.
SUROVINY
VÝVAR:
- 1 cibule
- 5 cm kořene zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky kurkumy
- 1 litr vody nebo vývaru
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce pasty miso
- šťáva z 1 limetky
- sůl pepř
PŘISADY:
- 1 šálek jakýchkoli krup: ječmen, bulgur nebo quinoa
- 1 uzené tofu
- ½ brokolice
- hrst zelených fazolí
- hrst nasekané zelené cibule
- černý sezam nebo černý kmín na ozdobu
- špetka sušeného česneku
- hrst koriandru
- sůl pepř
ZLATÁ KOKOSOVÁ MISKA – POSTUP
- Cibuli, zázvor a česnek oloupejte, nakrájejte a orestujte na lžíci olivového oleje. Poté do něj přidejte miso pastu a míchejte, dokud se pasta nezahřeje a nespojí s cibulí.
- Přidejte veškerou vodu nebo vývar a kokosové mléko, přidejte kurkumu, sójovou omáčku a limetkovou šťávu a vařte na středním ohni 15 minut.
- Když je vývar hotový, máte dvě možnosti: přecedit ho, aby v něm nebyly kousky cibule a zázvoru, nebo v něm nechte ingredience, pokud se vám je podařilo nasekat najemno.
- Mezitím uvařte bulgur nebo kroupy. V samostatném hrnci uvařte brokolici a fazole tak, aby byly al-dente. Pro jejich vaření přidejte sůl a sušený česnek.
- Tofu nakrájte na kostičky a orestujte na pánvi nebo upečte v troubě na 180 stupňů 10-15 minut.
- Do misek dejte nejprve kroupy, na které po jedné straně naaranžujete zbytek přísad: tofu, brokolici, fazolky, zelenou cibuli. Vše ozdobte černým sezamem a koriandrem. Zalijte horkym vývarem.
Tak a’t Vám chutná 🙂