Krémové, aromatické rizoto je něco, co jsem se vždycky bála připravovat. Myslela jsem, že to vyžaduje mnohem více kuchařských dovedností, a tady je překvapení! Ukázalo se, že i nováček jako já zvládne toto jídlo bez problémů. Fantastické, krémové a jemné rizoto je skvělý nápad na docela rychlou a neobvyklou večeři.
Risotto můžete také připravit z perlového ječmene nebo jiných zrn. Přidáním vína a tymiánu dává tomuto jídlu naprosto šílenou chuť. Je zaroven sladké slané i kyselé.
Tajemstvím dobrého rizota je samozřejmě neustálé míchání rýže při vaření. Díky tomu rýže uvolňuje škrob, který zespolí cele risotto.
V tradiční verzi se rizoto podává s parmezánem nebo jiným tvrdým sýrem. Dnes však připravujeme veganskou verzi s lahůdkovým droždím, které chutnají trochu jako sýr.

RÝŽE – zde si musíme pamatovat, abychom si vybrali správnou rýži. Arborio je rýže, která je krátká a mírně kulatá. POZOR: sushi rýže, i když má podobný tvar, není vhodná pro risotto, je příliš moc lepkavá.
VÍNO – vybrala jsem si to jedno z levnějších, nemusíme kupovat drahé víno. Je důležité aby nebylo příliš sladké. Během vaření se alkohol povaří a zmizí a zanechává jen nádhernou jemně kyselou chuť.

SUROVINY
- 250 g žampionů
- 150 ml bílého vína
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 300 g rýže arborio
- 2 čajové lžičky droždí
- 1 cibule
- petržel nebo tymián
- sůl pepř

KRÉMOVÉ RIZOTO – PŘÍPRAVA
- Osmažte nakrájenou cibuli na rozpáleném olivovém oleji, ale nenechte ji dozlatova.
- Přidejte nasekané žampiony a poduste se špetkou solí. Přidejte rýži a smažte ji několik minut, dokud se rýže nezesklí.
- Přidejte sklenici vývaru a víno, vše neustále míchejte.
- Když se vývar vstřebá, přidejte další sklenici. Když zase se absorbuje, nalijte poslední sklenici. Vždy si pamatujte – stále míchat. Celý proces by měl trvat asi 20 minut.
- Nakonec risotto okořeníme, přidáme lahůdkové droždí a na několik minut odložíme. Podáváme na talíři posypané petrželkou nebo tymiánem. Podáváme s opečeným česnekovým chlebem.


