Blíží se kouzelné období Vánoc a právě v tomto období nemůžeme zapomenout na tradiční pokrmy, hlavně na perníčky! Ty moje sou zcela veganské a jejich výroba je velmi snadná.
Na Štědrý Den je na mém rodinném stole vždy spousta cukroví různých tvarů a chutí. Každé z nich chutná skvěle a musím přiznat, že je to moje Vánoční pochutnání. Perníčky jsou ve skutečnosti jedním z jednodušších cukroví, protože nepotřebujete žádné formičky. Stačí jen trochu fantazie a sklenice k vytvoření krásných tvarů.
Pokud jde o dekorace, víte, že v obchodech je spousta hotových produktu, od hotových polev, přes zdobení, perličky a sypání. Snažila jsem se vyrobit vlastní polevu a vyplatilo se mi to. I barvy mi vyšly skvěle!

POLEVA – abychom vytvořili vícebarevné polevy, můžeme použít přírodní ingredience. Abychom získali fialovou barvu, potřebujeme šťávu z červené řepy, pro růžovou použijeme malinový sirup. Žluté barvy lze dosáhnout přidáním do polevy kurkumy. Špetka stačí k tomu, abyste necítili chuť kurkumy a zároveň dali polevě pěknou žlutou barvu.
DATLE – nahrazují jak cukr, tak vejce. Stále hledám univerzální náhradu vajec, ale v tomto případě datle fungují docela dobře. V supermarketech můžete dostat hotovou datovou hmotu a to jsem právě použila v tomto receptu. Pokud ji nemůžete koupit, namočte datle do vody na pár hodin a pak zblendujte.

SUROVINY
- 0,5 kg pšeničné mouky
 - 2 ploché lžíce kakaa nebo rohovníku
 - 1 plochá lžíce jedlé sody
 - 1 lžíci kypřícího prášku
 - 2 lžíce perníkového koření
 - 1 šálek datlí
 - 0,5 šálku jakéhokoli rostlinného mléka
 - 150 ml řepkového oleje, hroznového oleje nebo slunečnicového oleje
 - půl šálku cukru moučky
 

PERNÍČKY – PŘÍPRAVA
- Začínáme datlemi – hladce je zblendujte s rostlinným mlékem. Do misky nasypte mouku, kakao, jedlou sodu, kypřící prášek, perníkové koření a cukr moučku.
 - Pomalu přidávejte mokré přísady do suchých přísad. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu více mléka.
 - Vyrábějte ručně asi 5-10 minut na hladkou, mírně vlhkou hmotu.
 - Těsto rozdělte na části a vyválejte tak, aby mělo tloušťku 0,5 cm. Vykrajejte tvary a položte je na papír na pečení.
 - V troubě předehřáté na 180 stupňů pečte perníky asi 7-8 minut, dávejte pozor, abyste je nespálili. Když budou studené, ozdobte je polevou.
 



				
				
			
				
				
			
				
				
			
				
				
			
				
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            