Taštičky se zelím a žampiony jsou skvělým tipem na teplou chuťovku. Jsou skvělé jako příloha k boršči, ale také chutnají skvěle samy o sobě. Tyto malé taštičky z listového těsta můžete plnit jakoukoli náplní. Místo zelí a hub můžete použít čočku, špenát nebo brokolici. V každé variantě budou chutnat skvěle.
Je to velmi snadné, protože připravujete pouze nádivku. Všechno ostatní se provádí samo v troubě – prostě pecka! Můžete je také servírovat třeba i s dipem. Budete mít fajn občerstvení pro vaše hosty.
Taštičky se zelím a žampióny mají velmi výraznou chuť a jsou velmi syté. Myslím, si, že pokud hledáte delikátnější verzi tohoto jídla, doporučuji experimentovat s jinou nádivkou, např. s brokolici.

HOUBY – v tomto receptu žampiony ale pokud máte sušené houby, přidejte několik z nich do nádivky (nezapomeňte je před tím namočit a uvaři) a nádivka získá luxusní aroma.

LISTOVÉ TĚSTO – pozor, první věcí, kterou musíte udělat, než začnete s náplní, je vyjmout listové těsto z ledničky, dát mu 20-30 minut, aby mělo pokojovou teplotu, pak se bude lépe zpracovávat a nepopraská.

SUROVINY
- 1 listové těsto
- 500 g zelí
- 250 g žampionu
- 1 cibule
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hořčice
- 2 stroužky česneku
- 1 čajová lžička kmínu
- ½ lžičky křenu
- olej
- sůl pepř

TAŠTIČKY SE ZELÍM A ŽAMPIÓNY – PŘÍPRAVA
- Hned na začátku ochutnejte, zda zelí není příliš kyselé. Pokud ano, musíte ho opláchnout… Pamatujte, že zelí musí mít lahodně kyselou chuť.
- Nakrájejte cibuli, vymačkejte česnek a vše osmažte na oleji. Přidejte nakrájené houby a pokračujte ve smažení po dobu 5 minut, osolte.
- Po této době přidejte zelí, protlak, hořčici, kmín, křen a pepř. Vše duste asi 10 minut, podle potřeby dochuťte. Náplň by neměla být vodnatá.
- Rozválejte listové těsto a položte na něj náplň (jako je uvedeno na foto). Těsto zaviňte jako roládu a nakrájejte na 3 cm proužky, dejte na plech s papírem na pečení.
- Taštičky pečte v troubě předehřáté na 220 stupňů po dobu 20 minut.
Tak co, povedly se? 🙂


