Dnes vaříme pokrm plný indických vůní – zeleninová korma! Toto lahodné jídlo je plné brambor, mrkve, zeleného hrášku a zelených fazolek. Pro mě je to prostě comfort food – je krémová, ideální na zimní dny a je také plná lahodných chutí.
Množství ingrediencí se zdá být zražující, ale mohu vás ujistit, že polovina seznamu je pouze koření. Bez problémů je koupíte v jakémkoli supermarketu a jakmile si je koupíte, vydrží vám fakt dlouho. Tajemství tohoto jídla je, že by mělo mít velmi krémovou strukturu. Výběr zeleniny závisí pouze na vás, můžete přídat květák, cuketu, dýni nebo kukuřici, vše po čem vaše srdce touží.

TOFU – v tomto receptu je tofu volitelnou přísadou, není třeba jej přidávat, protože samotné jídlo je velmi výživné. Pokud ale chcete přidat tofu, jednoduše ho nakrájejte na kostky a nechte ho několik minut v omáčce, aby absorbovalo aroma pokrmu.

BADYÁN a zbytek koření – pamatujte, že koření musíte „aktivovat“, dělá se to tak, že je nejprve musíte osmahnout na pánvi (i když už na pánvi máte cibuli nebo zeleninu), aby dosáhlo správné teploty a začalo uvolňovat aroma, stejně jako v receptu. Všimněte si, že jedna hvězda badyánu je opravdu dost, a to i když připravujete dvojnásobné množství jídla.

SLOŽENÍ (pro 4-5 porcí)
- 2 brambory
- 2 mrkev
- ½ šálku zeleného hrášku (zmrazený)
- ½ šálku zelených fazolek (zmrazené)
- 1 tofu (volitelně)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- kousek zázvoru (1 cm)
- plechovka kokosového mléka
- hrst kešu
- 200 ml passaty
- 1 hvězda badyánu
- 1 tyčinka skořice
- 1 čajová lžička strouhaného kokosu
- ½ lžičky: kardamom, garam masala, kmín, koriandr, kurkuma, paprika pálivá (nebo chilli)
- 0,5 l vody nebo vývaru
- 1 limetka

ZELENINOVÁ KORMA – PŘÍPRAVA
- Začněte tím, že kešu zalijete vodou a odložíme je na 30 minut, aby trochu změkly. Když jsou měkké, zceďte a přeložte je do vysoké nádoby, zalijte kokosovým mlékem a důkladně zmixujte.
- Na rozpálenou pánev dejte olej, nakrájenou cibuli, česnek a zázvor a vše osmažte, přidáme badyán a skořici. Když je cibule zlatá, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a brambory a smažte dalších 5 minut.
- Poté přidejte všechna suchá koření a smažte ještě několik minut, aby se aroma uvolnilo, pak přidejte hrášek a fazole.
- Nalijte dříve připravenou kešu pastu a rajčatovou passatu, dolijte vodu nebo vývarem. Vařte asi 15 minut na středním ohni a často míchejte, dokud brambory nebudou měkké. Mezitím uvařte jasmínovou rýži. Nakonec vyjměte skořici a badyán, přidejte šťávu z 1 limetky a přidejte tofu nakrájené na kostky. Podáváme s čerstvým koriandrem. Doufám, že už i při čtení cítíte jak to voní 🙂


