Tatarák je jedním z tradičních pokrmů v této části Evropy. V různých regionech se podává s různými přílohami, takže je těžké říci, která verze je ta původní. Dnes jsem se rozhodla vyzkoušet tatarák vyrobený trochu jinak – veganský houbový tatarák podávaný na květákovém pyré.
Pokud budete v tomto pokrmu hledat masitou chuť, budete zklamáni. Chtěla jsem vytvořit něco jednoduchého, co bude vypadat jen trochu jako tatarák a to hlavně ve struktuře, ale chuť bude mít úplně jinou. Silná houbová příchuť dochucená sójovou omáčkou a francouzskou hořčicí – opravdu bomba! Můžete ho použít jako veganskou alternativu v menu na párty.

SUROVINY
na veganský tatarák
- 100 g hlívy ústřičné
 - 100 žampionů
 - 1 cibule
 - 1 lžíce francouzské hořčice
 - 1 lžíce sójové omáčky
 
na pyré
- 200 g květáku
 - 1 čajová lžička křenu
 - 1 feferonka
 - 1 nakládaná okurka (volitelně)
 - sůl, pepř
 

VEGANSKÝ TATARÁK – POSTUP
- Houby umyjte a nakrájejte na malé kousky, cibuli nakrájejte na jemno. Na rozpálené pánvi s trochou oleje osmažte cibuli, přidejte houby, smažte 5-8 minut a následně trochu osolte.
 - Opečené houby scedíme z přebytečné vody, promícháme s hořčicí a sójovou omáčkou.
 
Pyré:
- Uvařte květák se špetkou soli asi 10 minut- měl by být al dente. Poté, když už je mírně vychladlý, zblendujte a promíchejte s křenem a špetkou pepře. Promíchejte do hladké směsi.
 - Na talíř nejdříve naservírujte květákové pyré, poté na něj přidejte houbový tatarák a vedle něj dejte nakrájenou na drobno nakládanou okurku (volitelně) a feferonku.
 
Každý si svůj tatarák smíchá dle vlastní chuti 🙂
Tak ať chutná!


				
				
			
				
				
			
				
				
			
				
				
			
				
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            
                                                                            