Musím Vám sdílet tento recept, protože je úžasný – celerová ryba – celeryba! Opravdu nebudete věřit svým chuťovým pohárků, chuť opravdu připomíná smažené rybí prsty! Zjistíte, že stačí použít několik kuchařských triků a obyčejný celer použijete k vytvoření něčeho, co bude připomínat rybí filé.
Proč jsem si vybrala právě celer? Protože i po uvaření má stále pěknou bílou barvu, která připomíná barvu delikátní bílé ryby. Když zabalíte celerybu do nori a strouhanky, bude vypadat téměř jako skutečné smažené filé. Podívejte se na fotky!
Je to fantastická alternativa smaženého kapra k Vánočnímu menu, ale doporučuji ho také jako každodennímu obědu. Příprava je fakt jednoduchá a rychlá. Celeryba chutná skvěle s bramborovým salátem nebo s kaší a salátem z kyselého zelí!

CELER – pamatujte, aby jste ho nepřevařili, musi byt al dente. Sám o sobě určitě nemá rybí chuť, ale po přidání spravného koření do vroucí vody, změní chuť a bude připomínat rybu! Sójová omáčka, řasy kombu, hotový mix koření na ryby – to vše vám pomůže získat tu správnou chuť.
NÁHRADA VAJÍČEK – použila jsem vegavajo, protože jsem ho měla po ruce a stačí je smíchat s vodou. Dostanete ho v dobré ceně v obchodech se zdravými a veganskými potravinami. V tomto případě to funguje perfektně, ačkoli ne v každém případě bude to dobrá náhrada za vejce. Můžete také použít mleté lněné semínko s vodou, nebo cizrnovou mouku.

SUROVINY
- 1 menší celer
- 2 listy nori řas
- 2 lžíce vegavajo nebo cizrnové mouky
- strouhanka
- 4 lžíce sójové omáčky
- několik kusů řas kombu (volitelně)
- olej na smažení
- sůl
CELERYBA – PŘÍPRAVA
- Celer oloupejte a nakrájejte na půlměsíce. Vařte ve vodě s přídavkem sójové omáčky, kombu a soli. Snažte se, aby byl celer měkký, ale ne příliš převařený- Al dente
- Zceďte a zabalte ho do plátků nori (nori nemusí pokrýt celý celer, stačí větší část).
- Připravte vegavajo nebo jakoukoli jinou náhrážku vajec. Může to být cizrnová mouka s vodou nebo lněné semínko v poměru 1: 6 s vodou.
- Celer zabalte nejprve do vegavajo a poté do strouhanky.
- Smažte na oleji z obou stran několik minut. Podávejte s bramborovým salátem nebo s bramborami. Dobré chutnání 🙂


