Toto nádherné jídlo je můj dětský sen a dietní noční můra. Ne proto, že by bylo nezdravé, ale jakmile si uděláte plněné bramborové knedlíky, je možné že nebudete schopni přestat jíst. Když jsem byla malá, zamilovala jsem je plněné ovocem, hlavně borůvkami a jahodami. Švestkové knedlíky dělala i moje babička a nemůžete uvěřit, jak dobře si ještě pamatuji jejich chuť.
Ale protože máme dnes čas na večeři, podělím se s vámi o recept na slané knedlíky! Připravila jsem pro vás dvě náplně a je čistě na vás, jestli chcete překvapit rodinu dvěma příchutěmi nebo to půjde jednoduše a připravíte si jen jednu a tím pádem ušetříte si 30 minut života 🙂

MLETE – Vidím, že v obchodech je stále populárnější najít veganské mleté maso, ale pokud ho nemůžete najít, stále máte několik možností: koupit veganskou burgerovou placičku a přeměnit ji na mletou, uzené tofu by práce taky nebo nějaká první z cizrny, čočky, to nemusí být hotový produkt z lednice.

ŠPENÁT – pokud se rozhodnete použít špenátovou náplň, ujistěte se, že kupujete celé listy špenátu, mohou být mražené, ale neměly by být rozdrcené – jinak se náplň promění v kase.

SLOŽENÍ:
na knedlíkové těsto
- 800 g brambor
- 100 g bramborového škrobu
- 50 g hladké mouky
- 30-50 g veganského másla
na masovou náplň:
- 1 cibule
- 200-250 g veganského mletého masa
- uzená paprika
- sójová omáčka
- majoránka
- Černý pepř
na špenátovou náplň:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 balení mražených listů špenátu
- sůl pepř

PLNĚNÉ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY POSTUP:
- Brambory uvaříme, slupku před uvařením neloupeme, to uděláme později. Jakmile jsou uvařené, slijeme vodu a necháme vychladnout.
- Mezitím si můžete připravit náplně. Pro mletou náplň, nakrájejte cibuli na kostičky a 5 minut ji osmahnete na pánvi, přidejte mleté maso a koření a smažte dalších 5–10 minut, nezapomeňte míchat. Na špenátovou náplň nakrájejte cibuli a česnek na kostičky, poté je orestujte na pánvi 3 minuty. Přidejte mražené listy špenátu a počkejte, až se rozmrazí na středním ohni. Smažte, dokud se nezbavite veškeré přebytečné vody, špenátová náplň by neměla být rozmočená!
- Brambory oloupejte a poté rozmačkejte. Přidejte škrob a mouku, měkké máslo, sůl a pepř. Celé to zpracujte na těsto.
- Jakmile je těsto hotové, můžete začít tvořit knedlíky. 1 těsto by mělo vystačit na 12-15 knedlíků. Nejprve v ruce vytvarujte placku, položte ji na ruku, doprostřed přidejte jednu lžíci náplně, poté náplň zabalte do těsta a rukama vytvořte kouli.
- Připravte si hrnec s vroucí vodou a přidejte trochu soli. Uvarte knedlíky – pár najednou, budou připravené, když začnou plavat na vrcholu vodní hladiny.
- Můžete je podávat se smaženou cibulkou.
