Lilek a’la Butter Chicken je jedno z mých oblíbených indických jídel ve veganské verzi. Jednoduše nahraďte kuře lilkem nebo čímkoli jiným – na tom opravdu nezáleží, protože hrdinou tohoto jídla je omáčka! Ráda si připravuji více, abych to mohla mít na 2-3 dny, ale sdílím standardní množství na 4 porce.
Butter chicken je podle mě nejméně pikantní indické jídlo. Jeho krémovou, bohatou chuť miluje většina lidí, které znám. Úžasné je, že příprava zabere pouze 30–40 minut. Mezitím si můžete uvařit rýži v rýžovaru a rodinnou večeři máte hotovou opravdu rychle a s minimální námahou.
LILEK – používám lilek, protože je měkký a krémový a má příjemnou barvu. Pokud však chcete, můžete použít tofu, sójove kostky nebo nějakou náhradu masa, chuťi omáčky to opravdu nemění.
RAJČATA – v létě ráda používám čerstvá rajčata jen proto, že chuť je ještě lepší (ale příprava trvá déle). Místo rajčat z plechu použiji dalších 4-5 rajčat, oloupu slupku a nakrájím na kostičky.
INGREDIENCE
1 cibule
5 cm kořene zázvoru
4 stroužky česneku
1 rajčata krajena
1 plechovka kokosového mléka
2 lžíce veganského másla nebo olivového oleje
2 velká rajčata
2 lilky
1 lžíce garam masala
1 lžička kmínu
1 lžička koriandru
1 lžička kari
špetka pálivé papriky/chilli
sůl pepř
čerstvý koriandr
LILEK A’LA “BUTTER CHICKEN” – PŘÍPRAVA
- Začněte přípravou rajčat a lilku. Lilek nakrájíme na velké kostky, posypeme solí a necháme 15 minut uležet v misce. Poté osušte přebytečnou vodu, která vytekla z lilku – nebude chutnat hořce. Smícháme s trochou oleje a dáme na 20 minut do trouby předehřáté na 180 C.
- Uvařte vodu a nakrájejte křížky na horní a spodní straně rajčat, vložte je do mísy a zalijte horkou vodou po dobu 2-3 minut. Poté oloupejte slupku a zbavte se tvrdých částí stonku. Semena můžete také odstranit nebo je ponechat, záleží na vás. Nakrajte je pak na kostičky.
- Cibuli, česnek a zázvor nakrájíme na kostičky. Dáme na pánev s veganským máslem nebo olivovým olejem a necháme 5 minut smažit. Poté přidejte celé suché koření (můžete je připravit předem v jedné misce), nechte 1 až 2 minuty prohřívat. Jakmile se koření „otevře“, přidejte kokosové mléko, rajčata v plechu a čerstvá rajčata nakrájená na kostičky. Necháme 30 minut vařit, dokud rajčata nezměknou a nezačnou se rozpadat.
- Nakonec pomocí tyčového mixéru vytvořte hladkou texturu. Přidejte upečený lilek + dochuťte čerstvým koriandrem. Můžete podávat s rýží nebo domácím chlebem naan.