Zoodles jsem objevila teprve před několika týdny a řeknu vám, že mě překvapilo, jak něco tak dobrého může být tak jednoduché a rychlé v přípravě. Dnes vaříme thajské zoodles s arašídy a koriandrem. Toto je první z mých lahodných receptů na zoodles, ale slíbila jsem si, že to nebude poslední!
Thajské zoodles jsou fantastickou alternativou těstovin! Cuketa se nerozpadá, je křupavá a má méně kalorií než špagety! Je několik způsobů, jak vyrobit zoodles. Existují strojek ve tvaru „ořezávátka“, který můžete použít k ruční výrobě zoodli (v obchodech s domácími potřeby ho můžete koupit už za pouhých 60 kč). Existují také takové speciální stroje s klikou, díky nimž je vytvoření zoodles ultra rychlé a bezproblémové. Ano, tyto strojky stojí o něco více, ale jsou skvělým tipem třeba na dárek!
Je pravda, že s cuketou nemůžeme zacházet jako s těstovinami, protože se při vaření chová úplně jinak. Pamatujte, že cuketa během smažení pouští vodu, což zředí prakticky jakoukoli omáčku, kterou na ni připravíte. Je tedy důležité smažit ji relativně krátce a omáčku přidat až na konci, aby se jenom rychle smíchala s nudlemi.

CUKETA – nezapomeňte ji koupit čerstvou, ty ze supermarketu už často nejsou tvrdé a pevné. Čerstvé cukety se vám bude řezat mnohem lépe.
ARAŠÍDOVÁ OMÁČKA – snažila jsem se ji získat smícháním všech ingrediencí v blenderu, ale už vím, že nejlepší je ingredience dát na pánev a zahřát je. Díky tomu omáčka se lépe smíchá s nudlemi a okamžitě uvidíte, jaká bude struktura omáčky na talíři

SLOŽENÍ (pro 2 porce)
- 2 cukety
- 1 mrkev
- ½ červené cibule
- ½ červené papriky
- čerstvý koriandr
- hrst arašídů
- 1 čajová lžička sezamových semen
omáčka:
- 2 lžíce arašídového másla
- 4-5 lžící sladké chilli omáčky
- 2 stroužky česneku, drcené
- ½ limetkové šťávy
- sůl pepř

THAJSKÉ ZOODLES – POSTUP
- Začínáme s vyřezáváním zoodlí ve strojku. Hotové zoodles vložte do misky. Poté nakrájejte červenou cibuli na tenké proužky, mrkev na tenké tyčinky a papriku na proužky nebo kostky (podle vašich preferencí).
- Smíchejte suroviny na omáčku na pánvi a zahřejte je na mírném ohni, aby vám vznikla pěkná hladká omáčka.
- Na velké pánvi osmažte cibuli na olivovém oleji, přidejte k ní mrkev a papriku a smažte dál cca 5 minut. Poté přidejte zoodles a rychle je několik minut osmažte, aby se zahřáli. Nakonec přidejte omáčku a vše promíchejte.
- Naservírujte porce na talíře a posypte je sekanými arašídy a sezamovými semínky. Celé posypejte také koriandrem podle chuti. Vše je krásně barevné, tak do toho! Jednoduché, že ano. 🙂


