Dnes je ta správná chvíle na super zdravé jídlo přímo z báječného Vietnamu: bun chay s tofu plný křupavé zeleniny a osvěžujících bylin. Skvělá volba pro každého, kdo chce jíst zdravě, ale ne nudně.
Zdánlivě obyčejné přísady získají díky dresingu jinou dimenzi chuti a řeknu Vám upřímně: toto je jeden z mých oblíbených salátů. Salát se má jíst vlažný, je ideální pro horké dny, ale také nyní v zimě, jako vzpomínka na slunečné dny.
Vietnam je jedno z mých vysněných míst, které musím navštívit, bohužel prozatím si musím vystačit s chutí a místo cestování letadlem se snažím cestovat v kuchyni a zkoušet všechny chutě, po kterých toužím.
RYŽOVÉ NUDLE – standardní Vermicelli budou nejvhodnější, ale pokud je nemáte po ruce, můžete použít i široké nudle. Těstoviny chutnají nejlépe, když k vaření přidáte několik kapek sezamového oleje, dodá těstovinám zvláštní a luxusní chuť.
BYLINKY – správně se do salátu používá thajskou bazalku, ale vím, že najít ji v České republice je téměř zázrak, zejména v zimě. Obyčejná bazalka má úplně jinou chuť a nedoporučovala bych ji jako náhradu té thajské.

SLOŽENÍ (pro 2 porce)
na misku:
- 100 g rýžových nudlí
- 1 tofu (třeba to uzené)
- salatový mix
- ½ okurky
- 1 mrkev
- hrst čerstvého koriandru
- pár listů máty
- arašídy (nebo kešu)
- zelená cibulka
pro omáčku:
- 100 ml vody
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 čajová lžička sezamového oleje
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 čajová lžička cukru
- 1 stroužek drceného česneku nebo česnek sušený
- 1/2 čajové lžičky nasekaného zázvoru (nebo zázvor sušený)
- pár chilli vloček (volitelně)
- limetková šťáva (podle chuti)

BUN CHAY S TOFU – PŘÍPRAVA
Smíchejte přísady do omáčky. Uvařte rýžové nudle s trochou soli a sceďte. Osmažte tofu svým oblíbeným způsobem – já ráda používám uzené tofu, které je sušší a snadno se usmaží do křupavá na pánvi. Dochuťte je kořením podle nálady. Nakrájejte okurku a nakrájejte mrkev na tyčinky. Smíchejte salát s nasekanou mátou a koriandrem. Vložte salát a těstoviny do misky, na ně dejte okurku, mrkev a tofu. Posypte ořechy a zelenou cibulkou. Nakonec misku zalijte částí omáčky a zbytek omáčky nechejte v samostatné misce na přidání. A vietnamská pochoutka je na Vašem stole 🙂
