Už dlouho jsem chtěla udělat toto lahodné a hezky vypadající jídlo: zapečené brambory s cuketou. Dnes dáváme dietu stranou a připravíme se na pečení skvělého bramborového pokrmu. Ach, je to tak dobré!
Musím říct, že příprava je velmi snadná. Většinu času strávíte ukádáním plátků zeleniny na pekači, ale toto jídlo stojí za to! Velkou jeho výhodou je to, že ho můžete vytvářet prakticky ze všeho, co máte v ledničce. Příliš mnoho zbytků? Můžete toto všechno dát do pekače a nebudete mít žádný odpad. K tomu je také velmi vhodná cizrna, rajčata, paprika, pórek – to vše přída jídlu další chuť.
Takové zapečené brambory s cuketou vypadají na talíři fantasticky, velmi dobře se porcuje. Muže to byt vynikající hlavní chod, ale klidně je podávejte místo brambor k obědu.

ZELENINA – podařilo se mi koupit krásné drobné cukety, ale kvůli tomu jsem si musela koupit i malé brambory. Důležité je připravit plátky podobné velikosti, protože pak bude to v pekáči vypadat fakt krásně.
TYMIÁN – úžasně se kombinuje s bramborami, cuketou a houbami. Dodává celému jídlu nádhernou vůni. Doporučuji, abyste si koupili čerstvý tymián a před pečením položili celé větvičky na vrch. Pokud však nemůžete koupit čerstvý, můžete použít i sušený.

SUROVINY
- 500 g brambor typu B.
- 2 cukety
- 150 g žampionu
- 1 cibule
- čerstvý tymián
- 350 ml veganské smetany
- 2 lžíce droždí lahůdkové
- 1 lžíce vegavajo (nebo cizrnové mouky)
- 2 stroužky česneku
- sušená bazalka a oregano
- sůl pepř
- olej na natírání
- 2 plátky veganského sýra (volitelně)
- zelená cibule na ozdobu

ZAPEČENÉ BRAMBORY S CUKETOU- POSTUP
- Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky (po dobu přípravy vložte do hrnce se studenou vodou, aby nezčernaly).
- Cuketu nakrájejte na plátky o něco širší než brambory. Cibuli nakrájejte na plátky, nebo pokud máte příliš velkou, na půlměsíce. Žampiony nakrájejte na plátky asi 1 cm a osmažte je na pánvi tak, aby pustily vodu.
- V samostatné misce smíchejte smetanu s lahůdkovým droždím, vymačkaným česnekem, přidejte vegavajo nebo cizrnovou mouku, bazalku, oregano, sůl a pepř. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu rostlinného mléka nebo vývaru.
- Sceďte brambory a osušte je. Plátky brambor, cukety a houby poukládejte v pekači. Vrch posypejte cibulí, položte na vrch několik větviček tymiánu. Nalijte omáčku jemně do mezer mezi zeleninu, zbytkem omáčky dejte také na zeleninu.
- Pečeme v troubě 40 minut na 180-200 stupňů. 10 minut před vyjmutím brambory posypeme veganským sýrem. Vytáhneme s trouby a po několika minutách podáváme. Krásné, zdravé a chutné!


