Je čas na jednoduchý, křupavý a plný bílkoviny salát – to je cizrnový salát! Zajímá vás, k čemu můžete použít cizrnu z konzervy? Je vhodná nejen pro hummus, lze z něj udělat i skvělý salát plný vitamínů!
Příprava je velmi snadná, Je to skvělý, zdravý oběd do práce a tahini omáčka – dobře, mohla bych o tom napsat samostatný blogový příspěvek, je fakt vynikající.
Přiznávám, že tahini omáčka je v mých posledních letech objevem a opravdu ji ráda používám na saláty, mísy nebo jako dip k čerstvé zelenině.
Mám ráda tento typ salátu, protože je velmi křupavý a má pestrou strukturu, díky níž salát není nudný a smutný jako obyčejný ledový salát.
CIZRNA – použila jsem tady cizrnu s bílými fazolemi, aby měly různé textury a chutě, ale stačí použít dvě plechovky cizrny a bude to ok.
TAHINI DRESINK – řeknu vám hned na začátku – udělejte ho 4 krát více, než je v receptu, vážně! Je šíleně dobrý! Nezapomeňte však nutně použít studenou vodu, díky níž bude omáčka krémová a všechny přísady se budou pěkně kombinovat.
SUROVINY
- 1 plechovka cizrny
- 1 plechovka bílých fazolí
- 3 mrkev
- 2 kusy řapíkatého celeru
- hrst dýňových semínek
- hrst nakrájené zelené cibule
- hrst nasekaného kopru
- 1 lžíce sójové omáčky
omáčka:
- 1 stroužek česneku, drcený
- 1 lžíci citronové šťávy
- 2 lžíce tahini
- špetka kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce studené vody
- sůl pepř
CIZRNOVÝ SALÁT – PŘÍPRAVA
- Smíchejte přísady na omáčku (nejlépe blenderem).
- Upražte dýňová semínka na pánvi, dokud nejsou teplá, poté dejte na stranu a za intenzivního míchání nalijte sójovou omáčku, aby se nespálila, hned sundejte z pánve.
- Nastrouhejte mrkev, celer nakrájejte na malé kousky. Nakrájejte jarní cibuli a jemně kopr.
- Smíchejte všechny přísady (včetně dýňových semínek). Nalijte dressing tahini a promíchejte.
Můžete také zkusit udělat plný vitaminů tabbouleh