Vídeňský bramborový salát mi připomíná moji krátkou návštěvu Vídně. Kromě lahodných koblih byl salát moje oblíbené jídlo, vlastně příloha k hlavnímu jídlu. Jedná se o zcela odlišnou variantu bramborového salátu, než tu kterou najdete v České Republice. Mohu vás však ujistit, že jeho chuť stojí za vyzkoušení.
Jak víte, kolik regionů, tolik druhů bramborového salátu. Někdy je fajn ho vyzkoušet v trochu jiné verzi. Chutná fantasticky s veganským řízkem, bude perfektní na večírku nebo jako příloha k mnoha dalším pokrmům.
Zde je recept na celý kbelík salátu, protože jsem ještě neviděla nikoho připravovat bramborový salát pro „dvě osoby“. Tyto pokrmyi jsou připravovány ve velkém, zejména v mé rodině. Myslím si, že můžete bezpečně použít pouze polovinu ingrediencí, ale co mohu říci – možná zjistíte, že to všechno sníte za 15 minut.

BRAMBORY – připravujeme salát, proto si vyberte brambory typu A, jsou nejlepší na saláty, nerozpadají se, dobře se krájí. Když je necháme vychladnout, sloupky se budou lépe stahovat a zachráníme si prsty před popálením.
NALEV – můj nálev je docela jednoduchý, jediné, co jsem přidala mimo recept, byla špetka francouzské hořčice. Ale pokud máte rádi kyselejší příchutě, můžete zkusit dát více octa, méně cukru, na co jenom mate chut.

SUROVINY
- asi 1 kg brambor
- 1 červená cibule
- 200 ml rostlinneho vývaru
- 5 lžící jablečného octa
- 5 lžící řepkového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 čajová lžička cukru
- hrst nakrájené zelené cibule
- hrst nasekaného kopru
- sůl pepř
VÍDEŇSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT – POSTUP
- Brambory vařte v slupkach, nezapomeňte je osolit o něco více než obvykle.
- Připravte si marinádu – smíchejte ocet, olej, cukr, sůl, pepř a nakrájenou červenou cibuli a odložte stranou. Samostatně zahřejte vývar a poté do něj přidejte hořčici.
- Když jsou brambory uvařené, nechte je vychladnout, poté je oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Nejprve je smíchejte s teplým vývarem, jemně je promíchejte, poté přidejte nálev, kopr a zelenou cibulku, poté znovu jemně promíchejte.
- Můžete jej hned podávat, ale chutná nejlépe po několika hodinách v chladu.
