Dnes vám představuji recept na rychlý sýr feta z tofu, vyrobený jednoduchým a rychlým způsobem. Jistě, nechutná úplně jako feta, ale je dost dobrý na to, aby nahradil sýr v salátech a mnoha různých pokrmech.
Pokud mám odpovědět na otázku, který salát je mým oblíbeným, bez váhání odpovím: Řecký salát. Nejlepší je samozřejmě, když si ho objednáme ve slunném Řecku, v jedné z hospod u trhu, kde je salát hlavně z lahodně voňavých rajčat a okurek, červené cibule a navíc jako obrovská třešnička na dortu, je plátek sýru feta ozdobený olivovým olejem. Takové nádherné prázdninové vzpomínky!
Veganská feta vyrobená z tofu má bez přílišného úsilí jemně připomínát tu skutečnou fetu. Koneckonců, tofu samo o sobě je svým způsobem sýr. Když se vloží do marinády na jeden den, získá kysele slanou chuť a díky kyselině z citronu nebo nakládaných okurek se stane o něco křehčí.
ŠŤÁVA Z KYSANÝCH OKUREK– ta je pro marinádu naprosto dokonalá, ale vím, že je těžké ji v České Republice získat. Nakládám okurky doma, takže voda z nich je u mně vždy k dispozici, používám ji do polévek a omáček (zvyšuje chuť a je velmi zdravá!). Můžete zkusit použít vodu z kvašených okurek nebo šťávu z kysaného zelí. Pokud nic z toho nenajdete, vyzkoušejte samotnou citronovou šťávu (jen dejte jí o něco více).
NÁLEV – doporučuji s ním experimentovat. Můžete přidat trochu marinady z oliv, kapary (pro ještě kyselejší chuť), vymačkaný česnek nebo hodně sušených bylin. Marinovaný sýr lze ponechat v chladničce i po dobu celého týdne.
SUROVINY
- 1 kostka přírodního tofu
- 200 ml olivového oleje
- 5 lžic šťávy z kysaných okurek
- 5 lžic citronové šťávy
- 2 lžíce lahůdkových droždí
- 1 lžíce soli
- 1 lžička sušeného česneku
- lžíce kapary
- sušené bylinky (oregano, bazalka)
VEGAN FETA Z TOFU – PŘÍPRAVA
- Všechny přísady kromě tofu spolu důkladně promíchejte, připravte nálev.
- Vyjměte tofu z obalu a důkladně ho osušte od přebytečného nálevu – můžete ho zabalit do papírového ručníku a přitlačit něčím těžším, aby bylo tofu co nejsušší. Nakrájte ho na větší kostky.
- Kostky tofu vložte do sklenice a zalijte připravenou marinádou. Zavřete a dejte do ledničky. Nejlépe chutná na druhý den nebo 2-3 dny po přípravě.