Dnes je čas postavit se výzvě a proto jsem se rozhodla vám ukázat tento zázrak – karamelovo – jablečný tofu koláč. Neuvěříte, jak to báječně chutná!
Vím, vím, jeho příprava vypadá jako návod k použití vesmírné rakety, ale jen to tak vypadá. Ano, má spoustu ingrediencí (i když jsou levné) a spoustu kroků (i když jednoduchých), a také zabere Vám trochu času, ale takové recepty se nedělají každý týden nebo měsíc. Jedná se o velmi slavnostní a slavnostně lahodný dort!

Změnila jsem jen několik surovin na ty, které jsou v České Republice snadněj dostupné. Tento zázrak vychází přesně podle vašich představ, je lahodný, nadýchaný a chutná každému, komu jsem ho dala ochutnat!
Dnes nepřidávám žádné další tipy ani návrhy. Tento recept je sám o sobě výzvou, takže jděte do toho, opravdu to stojí za to!

SUROVINY
základ:
- 160 g pšeničné mouky
- 2x lžíce mletého lněného semínka
- 6 lžic vody
- 1,5 lžíce oleje
- 1,5 lžíce práškového cukru
- špetka soli
jablečná hmota:
- 1 sklenice jablečného pyré
- 2 jablka
- 1 šálek vody
- 80 g cukru moučky
- 3 lžíce bramborové mouky
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 čajová lžička skořice
- špetka soli
- špetka mletého hřebíčku (nebo 2 celé – nezapomeňte je vytáhnout!)

“tofu tvaroh”
- 1 přírodní tofu
- 100 g kešu ořechů
- 150 ml kokosového mléka
- 80 g javorového sirupu nebo ekvivalentu cukru
- 4 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce bramborové mouky
karamel:
- 3 lžíce hnědého cukru
- 150 ml kokosového mléka
- čajová lžička kokosového nebo jiného oleje (ne olivového oleje!)
- špetka soli

KARAMELOVO – JABLEČNÝ TOFU KOLÁČ – POSTUP
základ:
mleté lněné semínko smíchejte s vodou a odložte na 10 minut do lednice. Poté všechny ingredience promíchejte, aby vzniklo křehké, ale pevné těsto, dejte je na kulatý plech a pečte 20 minut při 180 stupních.
jablečná hmota:
jablka oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky. Smíchejte všechny suroviny v hrnci a vařte několik minut, dokud nevytvoří pevnou hmotu. Polovinu hmoty rozložte na plech se základem a dejte do lednice.

“tofu tvaroh”:
namočte ořechy do horké vody na 20-30 minut. Poté všechny ingredience rozmixujte v tyčákem, abyste získali krémovou strukturu. Hotovou hmotu opatrně přidejte na plech a pečte na 180 stupňů po dobu 45-50 minut. Po této době otevřete troubu a nechte v ní těsto dalších 10 minut. “Tvarohová” hmota stále nebude upečená uvnitř, ale nebojte se, v chladničce získá správnou konzistenci.
Jakmile těsto vychladne, použijte na něj druhou polovinu jablek a vložte koláč na několik hodin do lednice.
karamel:
smíchejte všechny suroviny a přidejte k varu. Když začnou bublat, mírně snižte teplotu a vařte dalších 5 minut. Ozdobte koláč karamelem.
