Dnes pečeme speciální dort – brownie se zeleným čajem a mátou. Je to jednoduché a chutné brownie s polevou se zeleného čaje a mátou. Ježíši, nečekala jsem, že to dopadne tak dobře!
Barva pravděpodobně nikoho neláká, tmavé brownies a tmavě zelená poleva se zeleným čajem a mátou rozhodně nejsou atraktivní. Tento dort svým vzhledem nepřitahuje pozornost, ale ujišťuji vás, chuťově – je úžasný.
Vždy vás vyzývám, abyste experimentovali v kuchyni, přidali nebo změnili to a to, ale tady tento experiment překonal moje nejdivočejší očekávání. Zpočátku měla být glazura obyčejnou mátovou glazurou, ale ukázalo se, že to vůbec nevyšlo, a tak jsem zahájila experiment ování doma – a dopadlo to naprosto skěle!
KAKAO – Použijte toto ultraintenzivní, nízkotučné holandske kakao. Je silné, aromatické a těstu dodává skvělou barvu a vůni.
POLEVA – pokud se vám nelíbí kombinace čokolády, máty a zeleného čaje, vyzkoušejte jiné příchutě. Oranžová se zázvorem? Nebo možná klasicka jahoda nebo slaný karamel? Vyzkoušejte to a podělte se o své tipy na dokonalou polevu.
SUROVINY
dort
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek kakaa
- 1,5 šálku hnědého cukru
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 šálek oleje
- 1,5 šálku rostlinného mléka
poleva
- 200 ml vody
- 4 sáčky zeleného čaje
- 2 sáčky mátového čaje
- mátová příchuť nebo mleté čerstvé máty nebo mátové bonbóny
- 1 lžíce solamyl
- 4 lžíce cukru
BROWNIE SE ZELENÝM ČAJEM A MÁTOU – POSTUP
- Smíchejte všechny suché přísady na těsto dohromady a poté pomalu nalijte mléko a olej. Hmotu míchejte asi 5 minut, aby neměla hrudky a byla hladká.
- Hmotu dejte do pekáče vyloženého papírem nebo potřeného olejem. Pečte na 180 stupňů po dobu 20-25 minut. Pomocí dlouhého párátka zkontrolujte, zda těsto uvnitř ještě je syrové. Hotové těsto nechte vychladnout.
- Uvařte čaj a mátu ve 200 ml vody a udělejte silný čaj. Poté vývar vařte v hrnci, přidejte cukr, matové aroma nebo mátové bonbóny. Vařte asi 5-10 minut a nakonec přidejte solamyl.
- Když je poleva téměř úplně studená, přelijte ni dort a vložte na několik hodin do lednice. A pak si jen pochutnávejte!