Konečně malými krůčky k nám přišlo jako a s ním i sezóna čerstvé zeleniny. Salát z medvědího česneku je vynikajícím potvrzením měnícího se počasí. Salát plný chutí, jemnosti a svěžesti bude skvělým doplňkem každého jídla, nebo perfektní svačinkou.
Medvědí česnek má jemnou česnekovou chuť, která není příliš pálivá, a proto se perfektně hodí do salátu. Použijte zeleninu, která nyní začíná růst – čerstvý hlávkový salát, kopr, jarní zelenina – to vše způsobí, že váš salát bude vonět po celém domě.
Je čas na pořádnou dávku čerstvé zeleniny! Nejprve ji ale dobře opláchněte, hlávkový salát a česnek rádi lákají hmyz 🙂
DRESSINK – dnes jsem použila jednoduchý vegan jogurt s trochou majonézy, abych nezabila chuť čerstvé zeleniny, ale experimentujte, možná dressink s citronem a medem? Nebo aromatická kari omáčka? Myslím, že existuje mnoho možností.
MEDVĚDÍ ČESNEK – můžete si jej koupit pouze na jaře a obvykle pouze na trzích. Můžete si česnek nasbírat sami – v lese 🙂 Je to velmi sezónní rostlina, která skvěle voní v lesích, a v kuchyni má mnoho využití. Salát z něj je něco neobvyklého, ale mohu vás ujistit, že se vám bude určitě chutnat!
SUROVINY
- 1 svazek medvědího česneku
- 10 listů hlávkového salátu
- 5 ředkviček
- 3 mleté okurky
- 80 ml veganského jogurtu
- 1 lžíce veganské majonézy
- hrst nasekaného kopru
- sůl pepř
SALÁT Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU – PŘÍPRAVA
- Důkladně opláchněte a osušte listy medvědího česneku, nakrájejte na proužky a vložte do misky.
- Salát důkladně opláchněte, zbavte ho přebytečné vody a poté jej volně roztrhejte na menší kousky, přidejte k česneku. Přidejte do misky oloupané a nakrájené na plátky okurky a nakrájené ředkvičky.
- Nasekejte kopr a přidejte k celku. Poté rychle připravte omáčku. Smíchejte jogurt s majonézou, přidejte sůl a pepř a velmi opatrně promíchejte se zeleninou v misce. Dávejte pozor, aby salát neklesl, ale aby zůstal v nadýchaném stavu.
Tak, a už Vám doma voní jaro 🙂