Připravte se na něco opravdu užitečného – nejlepší omáčky na světě. 100% vegan, extrémně jednoduché a velmi chutné.
Časy se mění a stále častěji v obchodech najdete veganské alternativy běžných dipů, ale ještě chvíli potrvá, než budete úplně bezproblemově nakupovat veganské alternativy v obchodech. Je fakt, že veganská majonéza a tatarská omáčka jsou nyní k dostání skoro v každém obchodě, ale co když už nemáte chuť na stejnou příchuť hranolkové omáčky, nebo stejného dipu s vašimi smaženými květákovými křidélky?
No a právě proto jsem tu já a moje jednoduché veganské dipy. Dám Vám čtyři recepty na nejlepší omáčky na světě – nejlepší dipy a žádné jídlo už nebude nudné. Dipy lze také použít jako zálivku do salátu, doplněk sendvičů nebo jednoduše – namočte do nich jakoukoliv zeleninu, jsou vynikající!

Nejlepší omáčky na světě:
BYLINNÝ DIP – RANCH
- 250 ml veganské smetany nebo jogurtu bez přidaného cukru
- hrst kopru
- hrst pažitky
- ½ lžičky sušeného česneku
- pár kapek citronové šťávy
- sůl pepř
Kopr a pažitku nakrájejte nadrobno, smíchejte s jogurtem nebo smetanou. Poté dochuťte česnekem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Chutná nejlépe, když ho necháte několik hodin v chladničce.
RAJČATOVÝ DIP – RÝCHLÁ SALSA
- 2 rajčata
- ½ cibule
- hrst čerstvého koriandru
- ½ limetkové šťávy
- 2 plátky Jalapeno
- sůl pepř
Nakrájejte rajčata na čtvrtiny, hnízda odstraňte. Vložte je do mixéru spolu s cibulí, koriandrem, jalapeno, přidejte sůl a pepř. Zblendujte vše do hladka. Dochuťte podle potřeby.

HOŘČICOVÝ DIP – MEDOVÁ HOŘČICE
- 3 lžíce hořčice (nejlepší bude dijon)
- 2 lžíce veganské majonézy nebo smetany
- 1 lžíce medu
- pár kapek citronové šťávy
- pepř
Smíchejte všechny suroviny dohromady v mixéru, případně dochuťte solí nebo pepřem (hořčice by už měla být docela slaná)
MANGO CHILLI DIP
- 1 mango
- 1 lžíce medu nebo agávového sirupu
- 3-4 lžíce rýžového octa nebo citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- špetka chilli vloček
- 1 čajová lžička nasekaného zázvoru
Smíchejte všechny ingredience dohromady, poté je přeložte na pánev nebo do kastrolu a zahřejte je tak, aby se chutě spojily a omáčka zhoustla.


