Dnešním tématem je zelená barva, jaro, slunce a vitamíny. Chci vám představit něco neobvyklého, nepopulárního, ale opravdu zajímavého – je to studený zelený krém. Skvělý předkrm nebo svačinka na teplé dny.
Má nádhernou barvu, spoustu vitamínů a vlákniny a příprava je ultrarychlá. Jediné, co si v tomto případě musíme připravit, je teplý vývar, ve kterém rozmrazíme hrášek 🙂 zbytek za nás udělá mixér.
Uvědomuji si, že studené polévky nejsou příliš oblíbené, ale mohu vás ujistit, že chutnají skvěle. Vezměme si například španělské gazpacho – ta studená polévka je naprosto dokonalá.

ŠPENÁT – nevím, jestli se dá nahradit zmrazeným, ale pokud ho nemáte rádi, použijte kadeřávek nebo přidejte rukolu. Má ostřejší chuť, ale může celé polevce přidat zajímavou chuť.
OKURKY – v případě okurek pro tuto polévku chutnají nejlépe malé okurky – nakladačky. Velké hádovky prostě nemají tolik chuti.
SUROVINY
- 1 balíček baby špenátu nebo kadeřávku
- 1 velká okurka nebo několik menších
- 1 šálek mraženého hrášku
- 1 avokádo
- 500 ml vývaru
- hrst kopru
- citronová šťáva
- pažitka nebo zelená cibule
- ředkev
- sůl pepř
STUDENÝ ZELENÝ KRÉM – PŘÍPRAVA
- Připravte si vývar a uvařte v něm hrášek, aby se rozmrazil. Vývar odložte stranou, aby vychladl.
- Okurku oloupejte a nakrájejte na větší kousky a vložte do mixéru. Přidejte k tomu avokádo, špenát a kopr.
- Nalijte do něj také vychlazený vývar s hráškem. Nakonec přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř. Celé to míchejte, dokud nevznikne hladký krém.
- Nakrájejte ředkvičky a kousek okurky na tenké pruhy a posypte nimi polévku. Ozdobte koprem a zelenou cibulkou. Podavejte nejlépe chlazené, třeba s rozpečenou česnekovou bagetou.

Ochutnej take zelene Noky s cuketovým pestem