Dnes jsem připravila klasiku české kuchyně v poněkud odlišné verzi, protože je bezmasá – veganský guláš! Nebudete věřit, jak dobrý guláš připravený ze zeleniny může chutnat. Překvapte svou rodinu nebo přátele a předejte jim je a nebudou věřit, že je veganský.
Dokázala jsem upéct vlastní knedlíky bez přidání vajec, chuť byla naprosto bezchybná a dokonale doplňuje guláš, recept na moje veganské knedlíky najdete zde: LINK
V tomto receptu jsem použila rostlinné maso s pšeničné bílkoviny, ale můžete je nahradit sójovými kostkami vařenými v zeleninovým bujoně, přidají do gulášu jemnou sójovou chuť, která vás neobtěžuje, a poskytuje docela dost živin.
CIBULE – Ujistěte se, že hodně nakrájíte, je to ona, která dává dušené hlavní chuti a určuje barvu. Během smažení je důležité řádně zhnědnout, ale nespálit, pak dušené maso bude hořké.
UZENÁ PAPRIKA – stojí za to mít v každé veganské kuchyni, protože díky uzené paprice můžeme dát misce mírně masovou chuť, funguje skvěle u dušeného masa, protože zlepšuje její chuť a barvu.

SLOŽENÍ
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- rajčatové pyré 1 malá plechovka
- 1 paprika
- 4 žampiony
- 100 g sójových kostek (připravte je před připravou gulášu)
- 1l zeleninového vývaru
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička gulášové papriky
- ½ lžičky pálivé papriky
- drcený kmín
- majoránka
- sůl
- pepř
POSTUP
- Nejprve začneme nakrájením cibule a osmahnutím na střední teplotě, počkáme, až bude průsvitná, a poté přidáme nasekaný česnek. Smažte asi 15 minut za občasného míchání, abyste získali u cibuli hnědou barvu. Pak přidejte rajčatové pyré a počkejte, až se pyré zhnědnou – to zahušťi náš guláš a přída mu tmavší barvu. Přidejte pak papriku, kmín, majoránku, sůl a pepř.
- Žampiony nakrájejte na větší kousky, papriky na velké kostky a přidejte do dušeného masa, smažte cca. 2 minuty.
- Přídejte vývar a snižte teplotu tak, aby celé jídlo bylo na nízké teplotě.
- Vložte předem připravené sójové kostky vařené v vývaru do hrnce. Vařte to na mírném ohni po dobu nejméně 30 minut.
- Veganský guláš máte hotový!
