I když to tak nevypadá, ale domácí knedlík není v přípravě až tak komplikovaný. Problémy začínají teprve tehdy, když se rozhodnete, že k jeho přípravě nepoužijete ani vejce, ani žádné mléčné produkty.
V supermarketu si můžete koupit bramborový knedlík, který neobsahuje žádné živočišné složky, ale je docela těžký a není vždy chutný.
Nejen, že můj domácí knedlík je nadýchaný, ale chutná fantasticky a nemá v sobě žádná vejce!
MOUKA – Máte dvě možnosti: použít hladkou mouku nebo bramborový škrob. Když jsem knedlík dělala poprvé, použila jsem škrob a zdál se mi příliš houbovitý – hladká mouka bude perfektní.
BRAMBORY – při nákupu věnujte pozornost druhu brambor, které kupujete. Nejlepší pro knedlíky jsou ty typu C, ale vhodné jsou i typu B. Můžete je předem uvařit a nechat vychladnout, odpaří se z nich více vody a bude snažší tvarovat z nich veganský knedlík.
Tak, pojďme na to!

SUROVINY
- 1 kg brambor
- 20-30 g hladké mouky nebo bramborového škrobu
- 1 malá cibule
- 3 plátky chleba (může být suchší)
- 1 lžíce veganské smetany
- sušený kopr (volitelně)
DOMÁCÍ VEGANSKÝ KNEDLÍK – POSTUP
- Brambory uvařte v osolené vodě a nechte vychladnout.
- Nakrájejte cibuli na jemno a smažte ji do zlatova na trochě oleje, poté na stejné pánvi usmažte krutony ze 3 plátků krájeného chleba.
- V misce nebo hrnci smíchejte vařené brambory, smaženou cibuli, krutony, veganskou smetanu a kopr, přidejte trochu soli a pepře a vytvarujte kuličky. Mělo by to stačit na 5 kouli, ale můžete zvolit i jiný tvar.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů, když je teplota odpovídající, uložte knedlíky na plechu na pečící papír a pečte 10 minut. Po vyjmutí překrojte na polovinu a podávejte třeba s gulášem!